« Terug naar overzicht

Wat is Video Interactie Analyse Autisme?

Geef me de 5, systeemgericht werken en Video Interactie Analyse Autisme (VIAA) zijn de belangrijkste pijlers van Autimaat.
Maar, wat houden deze pijlers precies in? Waarom kiest Autimaat hiervoor? En wat kun jij als ouder/verzorger of cliënt ervan verwachten? Dat delen we in deze blogserie: #depijlersvanAutimaat.

In deze blog gaan we in op de vraag: wat is VIAA?

 

Krachtig hulpmiddel

VIAA staat voor Video Interactie Analyse Autisme, een hele mond vol, maar dat mag ook voor zo’n krachtig hulpmiddel. Wij ontwikkelden deze methode al in het prille begin van Autimaat, met onze collega en video-interactie-specialist Erna Teunissen als kartrekker.

VIAA is ontstaan vanuit het begrip videohometraining dat al veel langer bestaat. Bij deze vorm van hulpverlening wordt de interactie tussen ouders/verzorgers en hun kind met behulp van film in beeld gebracht en geanalyseerd. Het doel is om zicht te krijgen op deze interactie: wat gebeurt er nou precies? Door beeld voor beeld te bekijken en te bespreken, krijgen ouders/verzorgers meer zicht op de interactiepatronen, op wat heel goed werkt of wat juist niet. Uitbouwen van geslaagde contactmomenten staat centraal.

Wij hebben de videoanalyse toegespitst op het autisme, de laatste A in VIAA zegt het al. Een belangrijke aanvulling: al onze kennis over autisme én uit de Geef me de 5-methodiek hebben wij erin verweven.

 

Bewustwording en contact

Verbondenheid – contact hebben en in contact zijn met anderen – is een voorwaarde voor groei. VIAA biedt gezinsleden een kans om elkaar beter te begrijpen en meer te waarderen. Door de beelden ontstaat er bewustwording en kun je stapsgewijs met en van elkaar leren.

Praktisch betekent dit dat je, door de film beeld voor beeld te bekijken, meer zicht krijgt op jouw eigen acties en de reacties daarop van de persoon tegenover je. Door hier met elkaar over in gesprek te gaan kom je achter de beweegredenen van jezelf en de ander, en achter de onderliggende oorzaak van gedrag van je kind. De eerste stap naar meer onderling begrip.

 

De drie pijlers van Autimaat

Zoals je hebt kunnen lezen, is VIAA niet de enige belangrijke pijler van Autimaat. Ook de Geef me de 5-methodiek en systeemgericht werken zijn verweven in onze aanpak. Deze drie pijlers versterken elkaar, zodat jullie gezin écht geholpen wordt.

Met Geef me de 5 krijgt jullie gezin handvatten om de oorzaak van gedrag te zoeken en een passende aanpak te vinden. Met systeemgericht werken bouwen we aan positieve onderlinge relaties en een stevige basis zodat jullie samen nieuwe uitdagingen aankunnen. En met de filmbeelden van jullie gezin kunnen we samen, tot in het kleinste detail, gedrag analyseren. Dat geeft inzicht in hoe je de aanpak werkelijk op maat kunt maken voor jullie situatie.

Houd onze social media in de gaten. Ook over de andere pijlers vertellen we meer.