« Terug naar overzicht

Lockdown forever!


Ontvangen van een cliënt; zijn ervaring met de lockdown, te mooi om niet te delen:

Versoepeling? Daar stem ik niet mee in! Ik ben net gewend aan het werken met Teams, de chaotische organisatie en de onduidelijke communicatie. Ik, als autist, heb erg veel moeite gehad met het aanpassen aan deze veranderende omstandigheden. En nu, als ik dit eindelijk heb bereikt, komt de premier weer aangezet met versoepelingen. Wie heeft die man de macht gegeven om mijn leven opnieuw te verpesten? Ik vind de huidige stand van zaken prima!

Numero uno: Thuis zijn is fijn! Het is rustig, gelijkmoedig en kalm. Alle dagen zijn hetzelfde en er doen zich geen rare of onverwachte situaties voor terwijl ik achter mijn computer zit. In het ergste geval krijg ik een slapend been. Al mijn vrienden zijn ook thuis, dus ze zijn altijd online. Ik hoef ze bijvoorbeeld niet face-to-face te spreken, want we chatten alleen maar. En zij vinden het ook allemaal prima, want zij zijn ook allemaal autistisch.

Deuxième: Nooit meer de deur uit! Ik hoef me niet meer sociaal te gedragen op verjaardagen, familiefeesten en feestdagen. Niet meer met die ene oom, die ik één keer per jaar zie, praten over hoe het gaat op school of kiezen welke taart ik wil uit smaken die ik niet ken. Ik kan prima zonder. Af en toe een appje aan opa en oma vind ik zat.

En pars tertia: Nooit meer haast! Ik kan zo vanuit mijn bed achter de laptop. Ik hoef geen tijd te verspillen aan douchen, aankleden en naar school fietsen. Tijdens een tussenuur kan ik gewoon spelen met de hond. Chill, yo!

Kortom: Ik vind deze lockdown prima. Moge hij eeuwig duren! Ik, als autist, vind het fijn dat ik precies weet wat ik met mijn vrije tijd kan doen omdat mijn vrienden altijd beschikbaar zijn. Ook past het prima bij mij dat ik me niet hoef aan te passen aan de sociale omgangsnormen voor mensen die ik toch niet mag. En wat school betreft kan de ijzeren vuist van het rooster mij niet langer onderdrukken. Die minister-president kan zeggen wat hij wil, maar ik blijf lekker thuis. Wil ik de maatregelen versoepeld hebben? Nooit! En veel autisten met mij.