« Terug naar overzicht

Cliënt Paul vertelt zijn ervaring over de coronatijd.

In de afgelopen maanden is er voor iedereen in Nederland veel veranderd. Ook voor Paul, cliënt bij Autimaat, zijn veel dingen niet meer hetzelfde. Hoe ga je daarmee om als je autisme hebt? We vroegen het hem.

'Normaliter werk ik 5 dagen in de week op kantoor, nu nog maar maximaal één en de rest werk ik thuis. Dat was even omschakelen, omdat ik niet wist wat ik moest verwachten. Op zo’n moment ga ik het gewoon doen, dat is de enige manier. Ik kwam er nu achter dat ik thuiswerken heel fijn vind omdat ik veel werk achter elkaar kan doen zonder gestoord te worden. Lekker doorwerken.

Maar ik leerde ook wat nieuws van mezelf. Wat ik al wist was dat ik het fijn vind om veel op mezelf te zijn. Door de coronamaatregelen merk ik dat ik toch wel behoefte heb aan contact met bijvoorbeeld collega’s en familie/vrienden.

Wat betreft het werk merk ik dat ik vooral de collega’s om me heen mis, maar ook kleine dingen zoals het bureau met de fijne bureaustoel.

Mijn woonbegeleidingscontacten verlopen sinds de coronamaatregelen online. Deze overgang is goed verlopen en het online contact mag van mij wel blijven na deze periode. Ik ben op deze manier namelijk veel flexibeler in het plannen van mijn afspraken. Helemaal zonder face-to-face contact zou ik niet willen, daar heb ik ook zeker behoefte aan.

Ook heb ik moeten zoeken naar de balans in het volgen van het coronanieuws. Waar ik eerst de hele dag door de nieuwsradio aanhad om alles te volgen, heb ik daar voor mezelf structuur in aangebracht. Het was gewoon te veel nieuws, waar mijn hoofd vol van raakte. Nu kijk ik alleen ’s avonds het journaal en ik volg één praatprogramma. Dat geeft me gelukkig wat rust in mijn hoofd.

Het positieve aan deze periode vind ik de rust die er nu buiten heerst, dit vind ik heerlijk. Ik hoor en zie veel vogels in mijn tuin. Doordat ik veel thuis ben, kon ik nu ook beginnen om mijn tuin grondig op te knappen. Deze zomer heb ik, als het goed is, groenten uit mijn eigen moestuin ☺.'