« Terug naar overzicht

Wat kun je verwachten van Video Interactie Analyse Autisme?

Geef me de 5, systeemgericht werken en Video Interactie Analyse Autisme (VIAA) zijn de belangrijkste pijlers van Autimaat. Maar, wat houden deze pijlers nou precies in? Waarom kiest Autimaat hiervoor? En wat kun jij als ouder/verzorger of cliënt ervan verwachten? Dat delen we in deze serie: #depijlersvanAutimaat.

In deze blog geven we antwoord op de vraag: wat kun je verwachten van VIAA?

Enorm leerzaam

Gedurende de behandeling zal onze behandelaar je meerdere keren vragen om situaties met je kind te filmen. Samen bespreek je met de behandelaar wat je gaat filmen. Vervolgens analyseren jullie samen beeld voor beeld wat er gebeurt. Ook bij de oudercursus vragen we je om filmbeelden in te brengen. Die worden, onder leiding van onze Geef me de  5-deskundige, gezamenlijk met de groep geanalyseerd.

Sophie, moeder van drie kinderen, vond het filmen in het begin behoorlijk spannend (net als veel andere ouders): ‘Ik zag enorm veel beren op de weg. Willen de kinderen dat wel? Gaan ze dan niet juist extra gek doen? Ik kan toch ook gewoon vertellen wat er gebeurd is, waarom is film nodig? Achteraf gezien vond ik het vooral spannend omdat je letterlijk iemand achter je voordeur laat kijken. Dat voelt heel kwetsbaar.
Gelukkig hadden we direct een goede klik met onze begeleidster. Dat gaf al vertrouwen. Door het gewoon te gaan doen, ontdekten we de waarde ervan. Wat je allemaal uit één minuut film kunt halen is onvoorstelbaar. Je ziet gezichtsuitdrukkingen en andere signalen die je in de situatie zelf hebt gemist. Hierdoor leer je zowel jezelf als je partner en kind(eren) nog zoveel beter kennen. Je leert elkaar lezen eigenlijk. Onze begeleidster dacht ontzettend fijn mee, het voelde nooit als kritiek, we waren écht samen puzzels aan het oplossen. Het gebruik van film zie ik nu vooral als noodzaak om dichter bij elkaar te kunnen komen. We hadden niet zonder gekund!’

Je zult zien dat het filmen ook jou enorm veel inzichten gaat opleveren: in je kind, in de manier waarop het autisme zich uit, in zijn/haar gedrag en in je eigen handelen. Wanneer je het gedrag van je kind kunt koppelen aan het autisme, kun je vervolgens leren daar de passende aanpak bij te kiezen. Ook helpt het terugkijken van filmbeelden je om te reflecteren; je kunt daardoor van een afstand naar jezelf kijken.

Uit de praktijk blijkt dat ook het bekijken van andermans films tot herkenning en daardoor tot grote inzichten leidt. We horen regelmatig van ouders terug dat zij het filmen ook na de behandeling blijven gebruiken.

De drie pijlers van Autimaat

Zoals je hebt kunnen lezen, is VIAA niet de enige belangrijke pijler van Autimaat. Ook de Geef me de 5-methodiek en systeemgericht werken zijn verweven in onze aanpak. Deze drie pijlers versterken elkaar, zodat jullie gezin écht geholpen wordt.

Met Geef me de 5 krijgt jullie gezin handvatten om de oorzaak van gedrag te zoeken en een passende aanpak te vinden. Met systeemgericht werken bouwen we aan positieve onderlinge relaties en een stevige basis zodat jullie samen nieuwe uitdagingen aankunnen. En met de filmbeelden van jullie gezin kunnen we samen, tot in het kleinste detail, gedrag analyseren. Dat geeft inzicht in hoe je de aanpak werkelijk op maat kunt maken voor jullie situatie.

Houd onze social media in de gaten. Ook over de andere pijlers vertellen we meer.