Doorgroeien naar een grotere mate van zelfstandigheid

De Naschoolse begeleiding bieden wij aan vanuit onze locatie in Doetinchem en biedt gespecialiseerde individuele begeleiding aan kinderen en jongeren met autisme (vanaf 12 jaar/middelbare school leeftijd), gericht op het vergroten van zelfredzaamheid, autonomie en zelfkennis.
Jongeren ondervinden in hun dagelijkse leven, thuis en in hun vriendengroep de nodige problemen die veroorzaakt worden door autisme. In onze begeleiding nemen we daarom actuele leefsituaties mee, aangezien dit de realiteit is. We verkiezen een realistische omgeving boven een 'in scene gezette omgeving' voor de begeleiding, omdat dit beter werkt bij jongeren met autisme. Jongeren leren hun eigen competenties en leerpunten kennen en leren hoe om te gaan met hun autisme. Dit maakt dat jongeren meer handvatten en strategieën hebben in het omgaan met (sociale) situaties. Daarnaast leren zij plan- en organisatievaardigheden en leerstrategieën afgestemd op hun informatieverwerkingsstoornis, wat bijdraagt aan het succesvol vervolgen van opleidingen of werk. Hoofddoelen worden individueel en op maat uitgewerkt in een begeleidingsplan. Deze zijn gericht op: 

- Veiligheid creëren en waarborgen
- Zelfredzaamheid vergroten
- Autonomie vergroten
- Sociale redzaamheid
- Ontlasting van het (gezins-)systeem
- Persoonlijke ontwikkeling

De naschoolse begeleiding is open op:
Maandag:    14.30-18.00 uur
Dinsdag:       14.30-18.00 uur
Woensdag:  12.30-18.00 uur
Donderdag: 14.30-18.00 uur
Vrijdag:         12.30-17.30 uur

Jongeren komen na school naar de naschoolse begeleiding toe. Hoe vaak en hoe lang een jongere komt hangt af van de hulpvragen. Dit wordt in samenspraak vorm gegeven.
Op een vaste plek in één van de ruimtes worden de jongeren begeleid en krijgen zij nieuwe strategieën aangeleerd en gegeneraliseerd. Uitgebreide pauzes en huiswerk worden als middel gebruikt om aan persoonlijke doelen te werken. Het uiteindelijke doel is dat de aangeleerde strategieën inslijten waardoor de jongere zo zelfstandig mogelijk wordt en de begeleiding weer afgesloten kan worden.

Vergoeding

Er kan via de gemeente een indicatie aangevraagd worden voor de naschoolse begeleiding. Hiervoor doet u een melding bij uw eigen gemeente.

Voor Doetinchem is dat bij het Buurtplein. Dit kan via het meldformulier.
U kunt ook contact opnemen met de buurtcoach in uw wijk. Dit kan via de website van het Buurtplein of telefonisch op telefoonnummer (0314) 34 19 19. U kunt ook binnenlopen bij uw wijkcentrum.