« Terug naar overzicht

Waarom kiest Autimaat voor Geef me de 5?

Waarom kiest Autimaat voor Geef me de 5?

Geef me de 5, systeemgericht werken en Video Interactie Analyse Autisme zijn de belangrijkste pijlers van Autimaat.

Maar, wat houden deze pijlers nou precies in? Waarom kiest Autimaat hiervoor? En wat kun jij als ouder/verzorger of cliënt ervan verwachten? Dat delen we in deze serie: #depijlersvanAutimaat.

In deze blog gaan we in op de vraag: waarom kiest Autimaat voor Geef me de 5?

De basis voor al ons handelen

Eigenlijk heeft Autimaat niet echt gekozen voor de Geef me de 5-methodiek, het liep meer andersom. Toen de Geef me de 5-methodiek startte ontstond er een grote vraag naar behandeling middels deze methodiek. Vanuit die vraag besloten Colette de Bruin en haar man Frans de Bruin in 2006 Autimaat te op te richten.

De methodiek is sindsdien zeer bewust een belangrijke basis geworden voor al ons handelen. Ook als wij andere interventies inzetten, zoals systeemgericht werken, doen wij dat vanuit onze Geef me de 5-basishouding.

Die basishouding houdt in dat wij onvoorwaardelijk geloven in degene met autisme, positief zijn ingesteld en altijd zoeken naar mogelijkheden. We hebben respect voor de ander en diens eigenheid, en zijn authentiek en betrouwbaar: we doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. Als iets nog niet lukt, zoeken we naar wat wij zelf anders kunnen doen. Onze aanpak is gericht op een zo groot mogelijke zelfstandigheid van degene met autisme en het gezin.

Sinds de start is de methodiek zich blijven ontwikkelen. Veel van onze medewerkers hebben dan ook een dubbelrol: zij behandelen niet alleen gezinnen, maar helpen ook mee aan het doorontwikkelen van de Geef me de 5-methodiek en/of geven Geef me de 5-cursussen door heel het land.

Juist doordat de methodiek zich blijft ontwikkelen, blijft deze zo passend. In die ontwikkeling nemen we mee waar gezinnen behoefte aan hebben, maar ook de nieuwste ontwikkelingen in de zorg en de meest recente kennis over autisme.

De drie pijlers van Autimaat

Zoals je hebt kunnen lezen, is Geef me de 5 niet de enige belangrijke pijler van Autimaat. Ook systeemgericht werken en Video Interactie Analyse Autisme (VIAA) zijn verweven in onze aanpak. Deze drie pijlers versterken elkaar, zodat jullie gezin écht geholpen wordt.

Met Geef me de 5 krijgt jullie gezin handvatten om de oorzaak van gedrag te zoeken en een passende aanpak te vinden. Met systeemgericht werken bouwen we aan positieve onderlinge relaties en een stevige basis zodat jullie samen nieuwe uitdagingen aankunnen. En met de filmbeelden van jullie gezin kunnen we samen, tot in het kleinste detail, gedrag analyseren. Dat geeft inzicht in hoe je de aanpak werkelijk op maat kunt maken voor jullie situatie.

Houd onze social media in de gaten. Ook over de andere pijlers vertellen we meer.